Renate van Ingen = In Control

Hier kom ik vandaan

Hallo, ik ben Renate. Ik ben in Haarlem geboren en opgegroeid in een gezin met 2 lieve en zorgzame ouders. Mijn basisschooltijd was onbezorgd.

Ik had een droom: ik wilde kleuterjuf worden. Dat leek mij geweldig om te doen. Ik ging ervanuit dat dat ook zou lukken. Tot het schooladvies voor het voortgezet onderwijs kwam in groep 8. We hadden een paar weken eerder een Cito-toets gemaakt. Die had ik niet goed gemaakt. Ik vond het ook altijd heel moeilijk om te lezen en schrijven.

Weg droom

Volgens mijn juf uit groep 8 was mijn droom kansloos. Uiteindelijk kreeg ik als schooladvies LBO, nu zou dat VMBO-kader zijn. Mijn droom om kleuterjuf te worden, viel toen in duigen. Om naar de PABO te kunnen moet je minimaal een HAVO-diploma hebben.

Ik voelde me dom, maar tegelijkertijd maakte het een enorme power in me los. Ik moest en zou bewijzen dat ik het wel kon. Met die power heb ik mijn LBO-diploma gehaald en ben daarna naar de MDGO (een MBO-opleiding zorg) gegaan. Na de MDGO ben ik de HBO-opleiding SPH gaan doen.

Dyslexie

Daar zakte ik voor mijn tentamens, omdat er zo ontzettend veel spelfouten in zaten. Na jaren kwam ik erachter dat ik dyslexie heb. Ik blijk zo’n beetje de uitvinder van dyslexie. Ik lees dus dingen die er niet staan. En als ik schrijf, dan staat het vol fouten en zonder punten en komma’s.

Toch heb ik 3 keer een post-HBO-opleiding gehaald. En ik ben nu internationaal gecertificeerd NLP-trainer. Maar ik kies wel waar ik mijn energie in steek. Het schrijven van stukken laat ik tegenwoordig graag over aan anderen.

Sporten als uitlaatklep

Ik ben gelukkig erg sportief. Sport is voor mij echt een uitlaatklep. Ik heb het geluk, dat ik van nature een gespierd lijf heb. Lijnen is mij daarom onbekend. Ik sta eigenlijk zelden op een weegschaal. De enige verslaving die ik persoonlijk ken, is roken. Daar ben ik jaren geleden al mee gestopt.

Uiterlijk telt ook voor mij

Uiterlijk was ook voor mij altijd belangrijk. Ik gebruikte elke dag make-up. ’s Morgens was ik minimaal een half uur bezig met mijn haar. Dit veranderde toen ik een stageplaats kreeg in het brandwondencentrum. Uiterlijk heeft hier een heel andere betekenis voor mij gekregen.

Geen ervaring, wel deskundig

Ondanks dat ik geen ervaringsdeskundige ben, denk ik dat ik echt iets kan betekenen voor mensen met een eetstoornis. Ik heb in mijn omgeving verschillende mensen gezien, die daar mee worstelden. Ik heb gezien hoe ze op zoek waren naar de juiste hulp. Maar die vonden ze niet altijd of maar voor een deel.

Veel van deze mensen bleven jarenlang terugvallen in hun eetstoornis. Hoe meer ik leerde over NLP, hoe meer ik ben gaan geloven dat het ook mensen met een eetstoornis kan helpen. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen we samen kijken naar jouw strategieën, denkpatronen en overtuigingen. Als we die samen zichtbaar hebben gemaakt, kun je zelf de keuze maken om er verandering in aan te brengen. Jij behoudt je autonomie en alleen jij bent ‘In Control of Your Eating Disorder’.